m a s k e m e d y a
Hukuki açıdan Clubhouse'un taşıdığı riskler neler?

Hukuki açıdan Clubhouse'un taşıdığı riskler neler?

Son haftalarda teknoloji dünyasının en önemli gündem başlıklarından biri Clubhouse. Clubhouse'un gizemli havası şüphesiz kısa sürede fenomen olmasında önemli bir etken oldu.

Clubhouse'u sesli Twitter olarak tanımlayan da var, canlı podcast diyen de. Ancak diğer sosyal mecralarda olduğu gibi bu işin bir de güvenlik ve hukuki boyutu var.

Clubhouse'un ülkemizde yaygınlaşmasıyla, uygulamanın hukuki boyutu ve barındırdığı riskler de tartışılıyor. Gelin bu hususlara beraber bakalım.

İlk olarak karşımıza internet hukuku çıkıyor. Clubhouse platformunun sahibi şirket ve kişiler, 5651 sayılı internet yayınlarına ilişkin kanun kapsamında sosyal ağ sağlayıcı ve yer sağlayıcıdır. Bu sebeple, sosyal ağ sağlayıcılık sıfatının en önemli yükümlülüklerinden biri olan "Türkiye'den günlük erişim sayısının 1 milyonun üzerinde olması halinde temsilci atama ve veri lokalizasyonu" gibi hükümlülükler, Clubhouse için de geçerli. Clubhouse içerik sağlayıcısı olduğu için her türlü aykırılıktan sorumludur. Bu sebeple, Clubhouse moderatörleri ve konuşmacıları konuşmalar sırasında gerçekleştirdikleri ihlallerden sorumludur. Ancak Clubhouse bu içerikleri kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyet olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.

Clubhouse kişisel verilerin korunması kısmında ise ufak bir ayrıntı saklı. Clubhouse Türkiye'deki kullanıcıları için (KVKK) uyumlu olmakla yükümlüdür ancak sadece ingilizce sunulan ve Kaliforniya Tüketici Yasası uyarınca hazırlanan Gizlilik Politikası'nın ise KVKK'ya tam olarak uyumlu olduğu söylenemez.

Bütün bunlara ek olarak Clubhouse üzerinden müzik, podcast gibi eserlerin hak sahibi olmayan kişilerce yayınlanması halinde, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında hak ihlali oluşabilir ve yaptırımlarla karşılaşılabilir.

Dolayısıyla hangi sosyal mecrayı kullanıyor olursanız olun kullanım koşullarını dikkatli okumak faydalı olacaktır.