m a s k e m e d y a
Platformlar Arası Rekabet Kızıştı!

Platformlar Arası Rekabet Kızıştı!

İçeriklerin çok hızlı tüketildiği ve bu sebeple yeni güncellemelerle kullanıcı heyecanının sürekli canlı tutulmaya çalışıldığı sosyal medya evreninde dengeler de durmaksızın değişiyor.

Facebook ve Massenger, Türkiye'de üye kaybederken, Instagram 4 milyon yeni kullanıcıyla YouTube'un tahtını sarsıyor ve sosyal medya platformları arasında asıl eğlence şimdi başlıyor.

Karantinayla birlikte 2020 yılında dünya genelinde son üç yılın en hızlı artışıyla sosyal medya kullanıcı sayısı 4,20 milyara ulaştı. Bu yılın ilk yarısına baktığımızda ise sadece Türkiye'deki sosyal medya platformu kullananların sayısı 4,8 milyon arttı. Fakat bu kadar büyük bir kitlenin heyecanını canlı tutmak kolay değil.

We Are Social'ın 2021 araştırmasıyla sosyal medya platformlarının güncel kullanıcı sayılarına daha yakından bakmaya ne dersiniz?

YouTube'un bu yıl duyurduğu en büyük yenilik şüphesiz Shots'tu. Tabii bir de kullanıcıların ısrarla istediği videoların kısa kliplere dönüştürülerek sosyal medyada paylaşılmasına olanak tanıyan 'Clips' özelliği var. Ek olarak sesli reklam özelliğini de unutmamak lazım. YouTube tüm bu yenilikler sonucunda 50,6 milyon kullanıcı sayısını korudu.

Instagram'da ise durumlar biraz daha farklı. Gizlilik ve güvenlik konuları üzerinde yeni güncellemeler yayınlamaya devam eden Instagram, bu yıl rakamlara da savaş açtı ve beğeni rakamlarını gizleme seçeneğini kullanıma sundu. Instagram, aynı zamanda işletme ve içerik üreticisi hesaplarını merkezine alan özelliği, Profesyonel Pano'yu devreye aldı.

Bu yeniliklerle Instagram, kullanıcı sayısını 4 milyon artırarak 50 milyon üyeye ulaştı ve YouTube'un tahtını sarmaya başladı.

Bu yıl Facebook'un ilgisi biraz dağıldı. Tamamen sanal bir dünya için kolları sıvayan sosyal medya devi 'metaverse' evreni üzerinde çalışmanın yanında Ray-Ban iş birliğinde akıllı gözlük üretimi için de çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanında Facebook, 'nazik' insanlara önem verilen yeni flört uygulaması Sparked'ı da test etmeye devam ediyor. Tüm bu gelişmelere rağmen Facebook yıl boyunca gizlilik ve veri sızıntısı konularıyla sıkça gündeme geldi. Facebook kullanıcı sayısı 38 milyondan 37 milyona; Facebook Massenger kullanıcı sayısı da 21 milyondan 19 milyona geriledi.

Twitter'a gelince... :) Twitter ekibi için yılın ilk yarısı epey hareketli geçmiş olamlı... Yalan haberlerle etkili mücadele için yeni özellikler hayata geçiren sosyal medya devi aynı zamanda kullanıcıları için yeni gelir modelleri de geliştirdi. Twitter topluluk özelliğinin de devreye alındığı platformda kullanıcılar hobi alanları ve uzmanlıkları etrafında buluşabildiler. Bu çalışmalar sonucunda Twitter 2021 yılı için iyi yol kat etti. Türk Twitter kullanıcı sayısı 2 milyon artarak 15,6 milyona çıktı.

Ve erkek çoğunluğa sahip sosyal medya platformu LinkedIn. Türkiye'deki kullanımına baktığımızda LinkedIn kullanıcılarının 67,5'i erkeklerden oluşurken sadece yüzde 32,5'i kadınlardan oluşuyor. LinkedIn bu rakamların kadınlar için rahatsız edici durumlar oluşturmaması adına 'Taciz Tespit Mekanizması' özelliğini devreye aldı. Buna ek olarak, üyelerinin platformda bulunan diğer kullanıcılarla bağlantı kurma yollarını artırmak için sesli sohbet özelliği üzerine çalıştığını duyuruldu. Neticide Türkiye'de LinkedIn kullanıcı sayısı 2021'in ilk yarısında 1,2 milyon artarak 11 milyona ulaştı.

Bakalım önümüzdeki zamanlarda sosyal medya devlerinin kullanıcı sayıları nasıl değişiklik gösterecek?