m a s k e m e d y a
Sosyal Medyada Kriz Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal Medyada Kriz Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medyada belki de oyunun en önemli parçası; kriz yönetimi

Kriz kavramı ile tarih boyunca birçok firma karşı karşıya kalmış yada kıyısından dönmüştür. Günümüzde her şeyin dijitale aktarılmasıyla beraber kriz kavramı artık daha da yakın. Markalar kriz anında birçok farklı şekle bürünebiliyor. Peki ama doğru kriz yönetimi nasıl olmalı? İşte, oyunun önemli parçası olarak betimlediğimiz kriz yönetimi!

Öncelikle Kriz Nedir?

Temel standartlara göre kriz, markanın / firmanın mevcut konumunu ve geleceğini etkileyen, öngörülemeyen şekilde ortaya çıkan ve genelde önlem alınmakta geç kalınan olumsuz durum olarak tanımlanır ancak aslında kriz öngörülemeyen ve ya beklenmeyen bir durum değildir.

Oyunun Önemli Parçası: Kriz

Aslında krizi, kriz olarak tanımlamamıza sebep olan yaşanan olumsuz durum değil, markanın kurumsal dosyasında yer almayan, gündemde tutmadığı ve önemsemediği kriz yönetimidir. Buradaki sorun göz ardı edilmesidir. Bu nedenle oluşma ihtimalinin düşünülmediği kriz yönetimi planının noksanlığıdır.

Peki, Kriz Yönetimi Nasıl Olmalı?

Kriz ile ilgili doğru bilinen bir diğer yanlış ise 'Kriz =Felaket' olarak düşünülmesidir. Yaşanan olay ne denli büyük olursa olsun, kriz hiçbir zaman felaket değildir.

Kriz yönetimi, markanın faaliyet alanı, sektörü, tarihi ve rakipleri baz alınarak oluşturulacak çeşitli kriz varsayımları ve öngörüleri ile oluşturulabilir. Buna ek olarak sektörde rakiplerinde yaşadıkları kriz hikayelerinden çıkarımlar yapılıp ve kriz yönetim planı geliştirilebilir.

Kriz yönetiminin en temel dinamiği iletişimi iyi yönetmektir. Kurumsal hayatın her alanında olduğu gibi iletişim faktörü burada da hayati önem taşımaktadır. Unutmamak gerekir ki, algı her şeydir. Algıyı eksik bıraktığınızda, küçük bir sorun bile büyüyebilir. Bu nedenle öncelikle markanız için kasanızda mutlaka bir kriz planınız olmalı. Sonrasında soğuk kanlı, hızlı ve doğru adımlar attığınızdan emin olmalısınız. Sakın benim başıma gelmez diye de düşünmeyin. Unutmayın ki dijital ve hızlı bir çağda yaşıyoruz. Her şey bir anda sizin kontrolünün dışında olabilir...