Marka Algısı Neden Önemli?
Marka'nın ne olduğunu bir önceki yazımızda belirtmiştik ancak okuyamayanlar için tekrar bir tanımını yapalım.
Marka Nedir? Marka bir işletmenin tüm varlıklarını temsil eden, benzer mal ve hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden farklı kılmak için kullanılan Ayırt Edici işarettir.
Marka ortaya çıktıktan sonra asıl zorlu süreç başlar. Çünkü marka oluşturmak uzun ve zor bir süreç ister. Markanızın algısını önce hayal ederseniz sonra da bu algıyı gerçeğe dönüştürmek için bir dizi organize, süreklilik ve uzmanlık gerektiren faaliyetler planlarsınız. Tam da burada aklıma David Ogilvy'in sözü geldi. 'Ürünler fabrikalarda, markalar zihinlerde üretilir.'
Peki, neden insanlar marka algısı için bu kadar uğraşır?
Çünkü yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin %59'u bildiği markaları satın alma eğilimindedirler.
Duyu organlarımıza değen, zihnimize gelen her bilgi, haber, görsel, video, konuşmalar vs. o marka hakkında adeta nakış işler gibi algımızı şekillendirir. Logonun rengi bile bir marka algısı yaratır. Tabiki bu markalar arası bir algı şavaşına da sebep olur. Müşteri algısını etkileyip maksimum değere ulaşma ve piyasada kendilerine bir konum elde etme savaşı.
Ortamala bir iş gününde kaç adet reklama maruz kalıyoruz dersiniz?
Günümüz şartları göz önüne alındığında cevap çok da şaşırtıcı değil. 3.000 adet reklema maruz kalıyoruz yani saatte 188, dakikada 3 reklam...
Marka algısına bir örnek vermek gerekirse; mesala BMW’nin biraz daha sürüş keyfi üzerine odaklandığını ve temelde de ürün özelliklerini keyifli sürüş üzerine oturtarak geliştirdiğini görüyoruz. Her marka'nın odaklandığı bir algı hedefi var. Bu algının da ürün ile doğru konumlandırılmış olması çok önemli. Aksi taktirde yanlış algının oluşması içten bile değil.
Bu nedenle bir marka yaratmak istiyorsanız, tüketicinin beynine bir kelime yerleştirmelisiniz. Tıpkı çevrenizdeki markalar gibi. Marka algısı yaratmanın uzun bir süreç olduğunu lütfen aklınızdan çıkarmayın ve her işi uzmanına bırakın yani mutlaka profesyonel destek alın.
Unutmayın ki; Algıları yöneten kitleleri yönetir.