m a s k e m e d y a
2023 Instagram Trend Raporu

2023 Instagram Trend Raporu

2023 Instagram Trend Raporu yayınlandı. Rapora göre, moda, güzellik, Web 3 ve finansal okuryazarlığa ilişkin veriler yer alıyor. Instagram'daki Z Kuşağı'na mensup kullanıcılarla yapılan araştırma Ekim ayında gerçekleşti. Raporun deylarına beraber bakmaya ne dersiniz :)

Tahmnin edersiniz ki sürdürülebilirlilik Z Kuşağı için önemli konulardan biri. Araştırmaya katılan Gen Z katılımcılarının yarısından fazlası 2023'te kendi kıyafetlerini kendilerinin yapmasına karar verdiğini dile getiriyor. Bununla birlikte Z Kuşağı, ikinci el mağazalara yöneleceğini de ifade ediyor.

Z Kuşağı birçok konuda daha duyarlı olduğunu bu araştırmada gösteriyor. Şöyle ki mesela Z Kuşağının yalnızca yüzde 30'u oy vermek hakkına kavuşsa da, önemsedikleri konu, kurum ve STK'lara maddi olarak destek olmak. Buna ek olarak engelli hakları savunuculuğunu da Z Kuşağı benimsemiş durumda.

Araştırmaya göre, Z kuşağı, güzellik ürünlerinin kendini ifade etmek için kullanıyor. Bu durum Z Kuşağının kişiliğini ve duygularını ifade etmek için güzellik ürünlerinden faydalandığını gösteriyor.

Z Kuşağına mensup her 3 tüketiciden 2'si sert hava koşıllarına ve güneşe karşı koruma sunan ürünleri almayı planladığını belirtti. Burada önemli konu, özellikle hava kirliliği ve UV ışınlarının olumsuz etkisi, Gen Z'yi iklim odaklı ürünler almya yönlendiriyor.

Tabiki Z Kuşağına mensup kullanıcıların yüzde 76'si Avatar'ların önümüzdeki yıllarda beden türlerini daha iyi yansıtılması, giyim ve cilt tonları sunması gerektiğini düşünüyor. Bununla beraber Gen Z sosyal medya kullanıcılarının yarısından fazlası ilham almak için dijital avatarlara ya da dijital Influencer'lara yöneliyor.

Z Kuşağının yaklaşık üçte ikisi 2023'te sosyal medya kullanarak para kazanmak istiyor. Ek olarak Z Kuşağına mensup sosyal medya kullanıcılarının yüzde 64'ü bu yıl gelir elde edebilecekleri bir proje planladı.

Z Kuşağı'nın yüzde 85'ten fazlası 2023'te yeni bir yetenek geliştirmek istiyor. Instagram'daki gençler ilgi alanlarını gelire dönüştürmak için projeler geliştiriyor.

Z Kuşağın'daki, sosyal medya kullanıcıları, dijital ilişkileri gerçek ilişkilere dönüştürmek konusunda hevesli. Ek olarak takipçilerin yüzde 40'dan fazlası sevdikleri içerik üreticilerinin podcast üretmesini istiyor.