m a s k e m e d y a
2022 Sosyal Medya Ara Dönem Genel Bakış Raporu

2022 Sosyal Medya Ara Dönem Genel Bakış Raporu

Her sene düzenli olarak güvenilir kaynaklardan çektiğimiz Dijital Küresel Genel Bakış Raporunun önemli noktalarına hadi hızlıca beraber bakalım.

Önce isterseniz küresel internet kullanım değerlerlerinden başlayalım. Küresel internet kullanıcıları, 2022'nin başında, 4,95 milyara yükseldi.

Dünya çapında 4,62 milyar sosyal medya kullanıcısı var. Bu rakam dünya toplam nüfusunun yüzde 58,4'üne eşit. Ancak burada önemli bir detay var ki sosyal medya kullanıcılarının benzersiz bireyleri temsil etmediğini de unutmayalım. Sizlerinde bildigi gibi bi kişiye ait birden fazla hesap bulunabiliyor. Ya da kurum ve kuruluş hesepları...

Elimizdeki en son veriler, internet kullanıcılarının son 12 ayda 192 milyon arttığını ve bunun 2021'de yıllık yüzde 4,0 'lık bir büyümeyle sonuçlandığını gösteriyor.

Dünya favori sosyal medya platformlarında Facebook hala başı çekiyor. Instagram 4. sırada olmasına rağmen küresel internet kullanıcılarının yüzde 14,8'i Instagram'ı favori platform olarak tanımlıyor.

YouTube, Facebook'tan neredeyse iki kat daha hızlı büyümesiyle, geçen yıl Facebook ile arasındaki farkı kapattı. YouTube'un şu anda en az 2,56 milyar kullanıcısı var.

İnsanlar dünya ortalamasında günde ortalama 2 saat 27 dakika sosyal medyayı kullanıyor. Bu, internette harcadığımız zamanın yaklaşık %35'i demek. Şaşırdınız mı? :) Bu oran geçen yıla göre 2 dakika arttı.

Buna ek olarak Android telefonlarda en çok zaman harcanan sosyal medya uygulaması YouTube. Kullanıcılar YouTube'da ayda ortalama 23,7 saat geçiriyor.

Android kullanıcıları Facebook uygulamasında her ay ortalama 19,6 saat aktif oluyor.

2022 raporundaki verilere göre, sosyal medya reklamlarına yapılan harcamaların son 12 ayda önemli ölçüde arttığını gösteriyor. 2021 yılında 150 milyar doları aşmıştı. Sosyal medya reklamları toplam dijital harcamanın yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Bu çok ciddi bi oran, değil mi?

Son verilere göre, 16 ila 64 yaşları arasındaki kitlenin yüzde 27,6'sının sosyal medya reklamları aracılığıyla yeni markalar, ürünler ve hizmetler keşfettiği görünüyor.

Tabi iyi verilerin yanında kötü verilerde var. Facebook sayfalarında ortalama katılım yüzde 0,07 oranı olabilecek gibi görünüyor. Yani 10.000 kişiden yalnızca 7'si bir paylaşımınıza tepki verecek, yorum yapacak ve paylaşacak :( Bu Facebook için kötü haber tabi..

Instagram'da ise işler yolunda görünüyor :) Instagram'ın kitlesi sadece 90 günde yüzde 6'dan daha fazla büyüdü, bu da büyüme oranındaki hızlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Ek olarak 800 milyondan fazla kullanıcı da her ay Instagram'ın Keşfet sekmesine reklam görüyor.

YouTube ise daha global oynuyor gibi. Mevcut veriler YouTube reklamlarının artık dünyadaki her 3 kişiden 1'ine ulaştığını gösteriyor.

Bu raporun bir de mobil kullanıcı kısmı var. Hadi bi de ona bakalım. Digital 2022 Küresel İstatislik Raporu, her gün kullanıcı başına ortalama 4 saat 48 dakikayı telefonunda harcadığını ortaya koyuyor.

Rapor çok uzun ve detaylı. Eğer daha detaylı incelemek isterseniz internette verileri bulabilirsiniz.