m a s k e m e d y a
2021 Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?

2021 Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?

Eğer dijital iletişim ve dijital pazarlama çalışmalarınıza etkili bir şekilde yön vermek istiyorsanız, Instagram algoritmasının nasıl çalıştığını bilmeniz gerekiyor.

Instagram algoritmasına uygun içerikler oluşturmak, Instagram'daki etkileşiminizi arttıracağı gibi Keşfet gibi önemli akışlarda da görünürlüğünüzün artmasını sağlar.

İlk olarak Instagram algoritmasının içerik akışı (Feed) için nasıl çalıştığına bakalım.

Instagram algoritmasını etkileyen 6 temel faktör var.

  1. İlgi Alanları
  2. İlişkiler
  3. Güncellik
  4. Kullanım Sıklığı
  5. Takip Etme
  6. Kullanım

1. İlgi Alanları: İlk olarak şunu belirtmek isterim ki Instagram feed'leriniz yalnızca takip etttiğiniz kişileri içermez. Tarihsel olarak beğendiğiniz hesapları ve postları da içerir.

Burada size önemli bir ipucu vereceğim. Instagram'da düzenli online (çevrimiçi) olmanız, Instagram algoritmasına pozitif sinyaller gönderir ve hedef kitlenize hesabınızla alakalı etkileşimde bulunmaları için daha fazla fırsat sunar.

2. İlişki: Instagram algoritmasının önem verdiği bir diğer konu da ilişkileriniz. Instagram algoritması, arkadaşlarınızdan, ailenizden ve önem verdiğiniz hesaplardan gelen gönderilere öncelik verir. Bunun amacı ise, size istediğinizi gösterebilmek ve bunun için de etkileşimlerinizi kullanmak. Böylelikle size en yakın olan gönderileri bir araya getirebilir.

3. Güncellik: Sanmayın ki Instagram algoritması sadece gönderinizin ne kadar etkileşim aldığına bakıyor, aynı zamanda fotoğrafın ne kadar önce paylaşıldığına da bakıyor. Çünkü Instagram algoritmasının genel mantığı her zaman en yeni, en ilginç gönderileri kullanıcılarına sunmak. Burada önemli olan takipçilerinizin çevrimiçi ve en aktif olduğu bir zamanda paylaşım yapmanız.

4. Kullanım Sıklığı: Sık sık çevrimiçi olmanız önemli çünkü Instagram son ziyeretinizden itibaren size en uygun gönderileri göstermeye çalıştığı için sık aktif olursanız akışınız daha kronolojik sırayla görünecek. Ancak Instagram'da daha az çevrimiçi oluyorsanız, akışınız kronolojik değil Instagram'ın beğeneceğinizi düşündüğü içerikler şeklinde sıralanacaktır.

5. Takip Etme: Instagram'da kaç kişiyi takip ettiğinizin önemli olduğunu unutmayın. Eğer çok fazla kişiyi takip ediyorsanız, Instagram çok fazla seçeneğe sahip olacak demektir ve bu sebeple de muhtemelen her hesaptan içerik göremeyeceksiniz. Takip ettiğiniz hesapların etkin olmasına dikkat etmenizde fayda var.

6. Kullanım: Instagram'da ne kadar zaman geçirdiğiniz önemli. Instagram'da yeterince vakit geçirirseniz, Instagram içerik kataloğunun daha derinlere indiğine şahit olabilirsiniz.

Umarız bu bilgiler sizlere yardımcı olmuştur. :)